A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Egészségmagazin

A befagyott váll szindróma.

2022.08.03 12:52
A befagyott váll szindróma.

Minden tizedik nőt és a férfiak 8 százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig- hónapokig tartó táppénzre kényszeríti az érintett 40-60 éves korosztályt.

A vállízület a legnagyobb mozgásterjedelmű ízületünk, amely a mindennapi életünkben összetett funkciót lát el.

A befagyott váll, az ízület fokozatos elmerevedésével, éjszakai nyugalmat is zavaró, erős fájdalommal járó betegség, melynek hátterében az ízületi tok és szalagrendszer kezdetben akut, majd később hegesedéssel járó krónikus gyulladása áll. Az eleinte mérsékelt, akár jelentéktelennek tűnő panaszok fokozatosan erősödnek, egy idő után a mindennapi életben is jelentős nehézséget, munkaképtelenséget okozva- mondja dr. Antal Imre egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Váll- és Könyöksebészeti részlegének vezetője.

Akadályok a mindennapokban

A betegség észrevétlen kialakulásához az is hozzájárul, hogy a beteg kezdetben a vállízület lassan fokozódó merevségét a lapocka mozgásainak segítségével még kompenzálni tudja, de később már ez a lehetőség is kimerül. A páciensek részben az erős fájdalom miatt fordulnak orvoshoz, részben akkor keresik fel a szakembert, amikor a mozgás elvesztése miatt már nem tudnak rendesen dolgozni, autót vezetni, öltözködni, tisztálkodni vagy fogat mosni, még fésülködni sem, és egyáltalán nem vagy csak korlátozottan tudják mozgatni a karjukat- teszi hozzá dr. Antal Imre.


Bizonyos esetekben egy korábbi baleset vagy műtét állhat a betegség hátterében, kialakulásának oka azonban az esetek 60-70 százalékában ismeretlen eredetű és semmilyen konkrét kiváltó tényezőre nem vezethető vissza. A befagyott váll diagnózisának megállapításában a vállfunkció vizsgálatán kívül képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, MRI) is szerepet kapnak.

Az otthoni torna kötelező!

A betegség kezelésének három alappillére az együttműködő, gyógyulni akaró páciens, az orvos és a gyógytornász- magyarázza dr. Antal Imre. A gyógyulás több hónapot is igénybe vevő lassú folyamat, ami mindegyik résztvevőtől türelmet igényel. A befagyott váll kezelése a gyakorlatban alapvetően nem műtéti- úgynevezett konzervatív- eljárással történik. Szájon át szedhető, illetve erősebb fájdalomnál az ízületbe adott gyulladáscsökkentő injekcióval történik, így mérséklik a panaszokat, hogy a párhuzamosan elkezdett és nélkülözhetetlen gyógytorna segítségével visszahozhassák az elveszett vállmozgásokat. Fontos, hogy a megtanult tornát a beteg otthonában is rendszeresen végezze. 

 

 

           - - - - - - - - - -        - - - - - - - - - - - -         - - - - - - - - - -        - - - - - - - - - -          - - - - - - - - - - 

 

Próbáld ki 4 hetes vállmobilizációs programunkat 50% kedvezménnyel!

 

A rendszeresen elvégzett mobilizációs gyakorlatok segítenek enyhíteni a pillanatnyi merevségeket és feszülést. Hosszú távon a mobilizáció egészséges mértékben növeli a mozgásteret. Visszaállítja az izomzat és az izompólyák rugalmasságát, ezek által jó hatással van a váz- és mozgásszervi rendszerünk egészségére.

 

Nem megfelelő ízületi mobilitás esetén az egészen egyszerű hétköznapi tevékenységek is megnehezíthetik a mindennapi életet, tehát egy cipő bekötés vagy egy karemelés is nehézzé, fájdalmassá válhat.

 

A 4 hetes mobilizációs programunk segít a vállban érzett fájdalmak megszüntetésére, enyhítésére. 

A héten, vagyis 08.07-éig 50% kedvezménnyel tudod elkezdeni online edző programunkat melyben 4 héten keresztül hozzáférsz online speciális vállmobilizálós gyakorlatokból álló anyagunkhoz.

A program során lépésről-lépésre haladva enyhülnek a panaszok, nő a mozgástartomány és javul a közérzet!

A program a következő linken elérhető --> 6000 Ft helyett 3000 Ft-os áron

Kattints a programért!