A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Cikkek

A lelki problémák és a testi betegségek összefüggése

Porckorong.hu
2023.02.07 14:33
A lelki problémák és a testi betegségek összefüggése
Mindenhol jártam már de semmi nem működött,
viszont láttam a videóit és tudom, hogy CSAK MAGA tud nekem segíteni."
Hangzik el az a klasszikus bullshit a telefonbeszélgetés elején,
amit pár év gyakorlat után nincs terapeuta, aki benyelne.
Mental health: Are you exercising too much for your mind? - 220 Triathlon
???? HOROGNAK HÍVJÁK -
- a terapeuta nárcizmusának lógatják be a "ments meg" játszmát játszó emberek. Ha a terapeuta ráharap, akkor meg is nyerte a "megmentő" szerepet.
????Az "áldozat" és a "megmentő" együttműködése az első időszakban igen kellemesen indul - pont mint a drogos és a dealer viszonyában a beetetés fázisa.
AZ ÁLDOZAT KAP EGY KIS KÉNYEZTETÉST, A MEGMENTŐ PEDIG ÉLVEZHETI A KOMPETENCIA ÉRZÉSÉNEK KELLEMES BŰVKÖRÉT. --> Mindenki jól jár... LEGALÁBB IS ELEINTE...
...aztán jön a játszma forgatókönyvében menetrendszerű átváltás, amikor az addigi "áldozat" kezdi el vad tempóban üldözni a megmentőt:
???? Az egészen barátságos:
- "Még ő - maga a nagytudású főguru - sem tudott meggyógyítani, pedig én aztán mindent megpróbáltam...."
( értsd: ez a terapeuta is csak egy inkompetens hülye ) - től az egészen agresszív megoldásokig bármi lehet a repertoárban, aminek egy dolog sosem része:
????A VALÓDI MEGOLDÁSRA VALÓ TÖREKVÉS ERŐS BELSŐ IGÉNYE...
- Hiszen miről is beszélgetnének a házastársával 25 év nullára kilaposodott házassága után, ha az "áldozat" hirtelen meggyógyulna, és nem a párjának kéne őt nap mint nap menedzselnie?
- Mi lenne, ha az ember egyszer csak ott állna kicsattanó
egészségben tünetmentesen? Még bele kellene állni az összes kemény családi élethelyzetbe - a tünetek sokszor igen "kényelmes" takarója nélkül.
- Mi lenne ha kinyílna a világ, és...
????ERIC BERNE - a tranzakcióanalízis nevű pszichológiai iskola megalkotója szerint ezekből a játszmákból egyetlen módon lehet sérülésmentesen kijönni: HA NEM SZÁLLSZ BE.
- Ennek az első lépése, hogy felismered a kivetett horgokat. ( ehhez kell némi rutin)
- Ill. tudatos belső munkával módszeresen kiirtasz magadból minden olyasmit, amibe egy ilyen horog bele tud akadni.
☎ A HÖLGGYEL
aki a tipikus mondatokkal nyitott a telefonban beszélgetni kezdtünk, és kiderült, hogy:
- kezdődő csontritkulása,
- több gerincsérve,
- porckorong degenerációja,
- kettes típusú cukorbetegsége van,
- erősen elhízott...
...és nem segítenek neki a kezelések. ( ez egy elég gyakori felállás 50 felett)
????Amikor megkérdeztem, hogy mik ezek a kezelések, akkor jött a klasszikus válasz:
- a csontritkulásomra szedem ezt.
- a derekamra azt
- a cukromra amazt
és persze
- voltam már fizikoterápián
- az orvos kiírt súlyfürdőre
- el szoktam menni masszázsra,
- stb. stb...
+ ezek mellett végiglátogatta az összes PASSZIV kezelést nyújtó épp trendi csodagyógyítót. ( passzív kezelés = minden, amit rajtad csinálnak, de te nem igazán csinálsz semmit )
Amikor megkérdeztem, hogy ígértek-e neki végleges megoldást ezektől a terápiás formáktól, elmondta, hogy ő pontosan tudja, hogy le kéne fogynia és mozognia kéne, DE...
????IGEN DE
Az "igen-de" egy másik klasszikus Berne-i játszma elnevezése.
Belemenni pont úgy totálisan felesleges - és pont ugyanúgy nem vezet sehová - mint megmenteni próbálni egy hivatásos áldozatot. A valódi megoldás ilyenkor mélyebben van - ahová nekem nincs hozzáférésem.
MIÉRT?
- Nem hiszek abban, hogy ha valaki komolyabb problémával rendelkezik, akkor ne nézne utána a lehetőségeknek, és hogy rövid úton ne lenne egészen pontosan tisztában azzal, hogy:
- A csontritkulás elleni VALÓDI fegyver a TERHELÉS ( súlyzózás vagy bármilyen ellenállásos tréning), a napfény, és a helyes táplálkozás.
- A gerincprobléma ellen a depresszió és a szorongás kezelése, a megfelelő alvás, és főképp az aktív mozgás - először okosan adagolva terápiaként, aztán az életmód állandó részeként.
A passzív megközelítések FŐKÉNT arra jók, hogy az ilyesmi bevezetését ELEINTE könnyebbé tegyék, de tartós változást nyilván minimális eséllyel fognak hozni az ember életében / állapotában.
????
EZT KÉT RÖVID GOOGLE KERESÉS UTÁN
MINDENKI PONTOSAN TUDJA.
- Megkérdeztem a Hölgyet, hogy a mozgással, a fogyással, az életmódváltással hogyan áll. Miközben hallgattam a feltörő KIFOGÁSHALMAZT, bevillant egy 20 évvel ezelőtti jelenet:
....................................................
Az ősz hajú gyakorlatvezetőnk szelíd arccal magyaráz egy ütött - kopott székekkel teli mozgásszervi osztály várójában, miután elment az utolsó páciens:
"Az emberek legalább fele legbelül maga választja a gerincbetegséget, de ez sosem látná be mert akkor szembesülnie kellene az életével. Ha őket meg akarod gyógyítani, akkor lassan de biztosan fel fognak zabálni élve. Ha nem akarsz 10 év alatt teljesen kiégni, akkor azokba tedd az energiát, akik nyitottak is rá - és motiváltak a gyógyulásra. Hogy honnal fogod látni ki ez??? Ne aggódj, pontosan tudni fogod, hogy kik ezek az emberek."
........................................................
Húsz éves - és persze mindenkit megmenti vágyó - kis p%csként minden sejtem vitatkozott vele - ma viszont pontosan tudom miről beszélt és nem is tudnék jobban egyet érteni vele. És tényleg pontosan tudjuk... Gyakran már az első néhány mondat után.
????Viszont úgy gondolom, hogy biztosak csak akkor lehetünk abban, hogy ki melyik térfélen focizik, ha mindenkinek egyformán megtesszük a "felajánlást" egy korrekt, játszmamentes munkára:
???? "Oké, amit én tudok ajánlani - a nulladik ponttól súlyzózás, pszichológus, fogyás, eleinte kisebb, majd nagyobb túrák egyenetlen talajon, XY doktor megkeresése cukor ügyben, YZ doktor ennek és ennek a könyvének az alapos elolvasása-kijegyzetelése, és a következő évtizedekben ennek a kő kemény betartása. Amikor ezekkel kapcsolatban erről és erről az eredményről már be tud számolni, kérem hívjon vissza, onnantól van értelme nekifognunk egy közös munkának"
????
Amikor érzed, hogy a motiváció és az érdeklődés egy pillanat alatt hal meg a vonal másik végén.
MÁR NEM TŰNSZ JÓ JÁTSZÓPAJTINAK:
- Egyrészt nem kaptad be a horgot,
- Másrészt a működő útra mutogatsz - arra az útra, ami nem is olyan bonyolult - de húsz éve valahogy mindig sikerült módszeresen elkerülni...