A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Cikkek

Ne feszülj annyit

Bruszt Mária
2022.09.01 12:51

A JÓ Élet fenntartásához és eléréséhez olyan tudást, készségeket és attitűdöket kell elsajátítanunk, amelyek lehetővé teszik, hogy rugalmas választ adjunk az élet elkerülhetetlen kihívásaira, a STRESSZRE.

 

És akkor már ott vagyunk, mi számít jó életnek?

 

How Your Body Reacts to Stress | Science| Smithsonian Magazine

Fontos, hogy ne feszüljünk be mindenre. A mai világunkban... sőt a mai napon indul az iskola. "Vedd fel az ünneplős ingedet", "ne vegyél fel hozzá edzőcipőt", "jajj, hozd már a táskád", "beraktad a szendvicset?"... és még sorolhatnám. El se indultunk a suliba, még be se értünk dolgozni, és... lássuk be, mindjárt menni kell a gyerekért...

Elkerülhetetlen, hogy ne érjen stressz bennünket. Ha kicsit kijjebb lépünk a mai naptól, akkor elég belegondolnunk, hamarosan jön az emelt energiaszámla, és biztosak lehetünk benne, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával leesik az állunk. "800 Ft egy tejföl? Mi van itt?"

A jó táplálkozás, és a megfelelő alvás, valamint a fizikai erőnléted karbantartása azaz a sport, az, amivel hosszú életed és folyamatos egészséged biztosíthatod; hogy kialakulhasson és megtartható legyen a JÓ ÉLET. 

A stresszt pedig kezelni, elviselni kell, és szükséges. Ugyanis egy csomó mindenen mi nem tudunk változtatni, nincs ráhatásunk. De arra van, hogyan állunk hozzá.

Ha jó ételeket viszünk a szervezetünkbe, az hálaképpen jól működik, így egy optimális üzemelés mellett tud reagálni, jól reagálni egy-egy stresszes helyzetre. Bármi kiválthatja a stresszt, amire a szervezet egy rakás kémiai folyamatot indít el, hogy a testünk túlélje. Többek között befeszülünk. Ez régről maradt itt, mert az életünk is függhetett attól, hogy elszaladunk, elmenekülünk, avagy megküzdünk. Mind a kettőhöz megfeszített izomzat kell. Ezért van az, hogy amikor "sz@r" napunk van, vállaink/hátunk megfájdul, annak a jele, hogy működik a cucc, azaz fel vagyunk készülve a harcra. A mai korban nincs akkora szükség erre a fizikai felkészültségre, ezért jobb, ha a fizikai dolgokat bevisszük az edzőterembe, és ki-ki habitusa szerint levezeti azt. Mint tudjuk, mozgás hatására is elindulnak a kémiai folyamatok, és a felgyülemlett stresszt sikerül mozgással levezetnünk. Bekövetkezik az a bizonyos enyhülés, amire szükség van egy-egy stressz után. Ha ez nem következik be, a tartós stressz árthat nekünk, megbetegíthet. Ezért a saját felelősségünk, hogy mit kezdünk egy ilyen helyzettel. 

Alapvetően ajánlatos megszüntetni a stresszort, azaz ami kiváltotta a stresszt. Pl. ha személyi konfliktusunk van, érdemes rendezni az adott illetővel, azaz beszéljük meg a dolgokat! Ha ez nem lehetséges, kerüljük el a személyt, aki kiváltotta. 

Tudjuk, hogy bizonyos helyzetek is kiválthatják, fentebb is említettünk néhányat, de van az izgalmas, élvezetes stresszhelyzet is. Pl. mikor hullámvasútra felülünk. Na de ahogy leszállunk, ennek vége. Ezekben az esetekben nem kell olyan nagyon kezelni a stresszt, konkrétan tényleg élvezzük, hiszen, ha leszállunk, akkor nagyon jó, kellemes hangulatunk lesz. Azért, mert az a bizonyos enyhülés beküvetkezik!

A tartós vagy a nem kívánatos stresszel van komoly munkánk:

  1. Lehetőség szerint szűntessük meg a stressort, a kiváltó okot.
  2. Változtassuk meg a hozzáállásunkat, he nem tudunk változtatni a dolgon. (Itt jegyzem meg, az elfogadás egy külön témakör.)
  3. Táplálkozzunk egészségesen, hogy szervezetünket ne terheljük túl bevitt, haszontalan ételekkel, italokkal. (pl. óriási tévedés hétvégén kiütni magadat alkohollal, vagy bármi mással. )
  4. Mozogjunk, végezzünk testmozgást, EDDZÜNK! --> hatására olyan hormonok szabadulnak fel, melyek segítenek a stressz leküzdésében
  5. Aludjunk eleget. --> kevés, vagy ócska pihenés felesleges terhet tesz a vállunkra. Az agynak így kell pihennie, nem pedig kiütni valami kábítószerrel, vagy alkohollal.
  6. Legyenek barátaink, szeretteink, akikkel megbeszélhetjük a problémáinkat, enyhíthetnek a ránk rakódó terheken.
  7. Találj egy olyan hobbit, amelyben elidőzhetsz és élvezet csinálni. (Van, aki kertészkedik, van, aki sört főz szabadidejében. Mindegy mi az, de azt szeretettel, élvezettel csináld, olyat, ami kikapcsol.)
  8. Nem utolsó sorban tanulj meg ellazulni. Erre kiváló meditációs technikák vannak. De lehet, hogy éppen elég kiülni a teraszra egy kávé mellé, és hallgatni, ahogy a madarak csicseregek. Találd meg, mi jó neked.

 


 

Ashwaganda - stresszoldó

Az ashwaganda egy délkelet-ázsiából származó gyógynövény.

Szorongás csökkentésére, stresszoldásra szoktak javasolni a tradicionális gyógyászatban.

Antidepresszánsként ajánljuk.

30 db kapszulát tartalmaz 1 doboz.

erdekel.jpg | Fritel márkabolt