A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Cikkek

Hogyan élénkítsük az anyagcserénket?

2022.04.01 13:17
Hogyan élénkítsük az anyagcserénket?

Az ébresztőóra csörgésétől az esti lefekvésig számtalan feladatunk van. Anyagcserénk azonban külön gondoskodik arról, hogy a szervezetünkbe juttatott tápanyagok hasznosuljanak, így kielégítő működése esetén energiát biztosít a mindennapjainhoz.

Az anyagcsere túlzott lassúsága elhízáshoz, érelmeszesedéshez és számos betegséghez vezethet.

Egészségünk megőrzése érdekében fontos tehát, hogy kellő figyelmet fordítsunk ideális működésére.

Az emberi test azon folyamatait, amelyek a szervezet működéséhez, a tápanyagok hasznosításához és a belső hőmérséklet fenntartásához szükséges energia biztosításához kapcsolódnak, összefoglalóan anyagcserének (metabolizmusnak) nevezzük. A naponta szükséges energia 1800-2800 kilokalória, de ez a mennyiség függ az egyén nemétől, korától, élethelyzetétől, egészségi állapotától, életvitelétől és bizonyos mértékig befolyásolják egyéb körülmények, például a fémhiány vagy a hőmérséklet is.

 

Sporttal,mozgással a pozitív hatásért

A rendszeres mozgás növeli az izomtömeget, illetve olyan hormonális és idegi változásokat eredményez, melyeknek hatása pozitívan hat az anyagcserénkre is, így érdemes heti többszöri sportolást beiktatni az életünkbe. Gyorsabb az anyagcseréje azoknak,akik sokat mozognak, illetve akik fiatalabbak, a testzsír-százalékuk alacsonyabb, vagyis több izomszövet használja az energiát a szervezetükben. A hízás, vagyis a szervezetben a zsír lerakódása akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a tesnek szüksége van.

 

Segítsünk az anyagcsere-folyamatot

Az egészésges táplálkozás tekintetében több elvre is célszerű odafigyelni.

A legfontosabb aranyszabály, hogy igyunk elegendő vizet. Segíthetjük a belső anyagcsere-folyamatok részét képező oxidációt, ha antioxidánsban gazdag ételeket és italokat fogyasztunk, mint például zöld teát, paradicsomot, brokkolit, bogyós gyümölcsöket. Érdemes odafigyelni a sav-bázis egyensúly fenntartására is,ugyanis ennek felborulása negatívan befolyásolja az anagcsere-folyamatok működését.

Együnk lúgosító hatású gyümölcsöket, például grapefruitot vagy citromot, amelyeknek vitamintartalma is jótékony hatással van szervezetünkre. Igyekezzünk minél több rostos ételt fogyasztani,például babot,borsót vagy zabot. Emellett sose hagyjuk ki a reggelit, és lehetőleg naponta többször étkezzünk kevesebbet.

 

 

Forrás: Patika Tükör, XXVII.évf.,2021/10