A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Cikkek

Szorongás és a mozgás kapcsolata

2021.11.26 10:21
Szorongás és a mozgás kapcsolata

Ha időnként enyhe hányingert és szorongást tapasztalunk, az nem biztos, hogy nagy baj. De ha intenzív hányingert és szorongást tapasztalsz rendszeresen, az jelentős és negatív hatással lehet az életedre. Íme néhány tipp, hogy távol tartsa ezeket az érzéseket.

Tips to help ease anxiety - Mayo Clinic Health System

Nem mindenki, tapasztal hányingert, aki szorong, de a szorongással összefüggő hányinger és egyéb fizikai tünet meglehetősen gyakori. A kutatások azt mutatják, hogy a szorongásos zavarokkal gyakran jár együtt  az émelygés, izzadás, szapora szívverés, stb. melyek  gyakori panaszok lehetnek.  És ez nem csak a fejedben van ott, hanem megjelenik fizikai síkon is a szorongás.

Na de ez hogy lehetséges?

A tested így reagál a kihívásokra, stresszre. Azaz bekepcsol a védelmi jelzőrendszer. Amikor szorongást tapasztal, az agya neurotranszmittereknek nevezett vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek segítenek megvédeni Önt a fenyegetéssel szemben (még akkor is, ha az csak észlelt fenyegetés), nem valós fizikai fenyegetettség, az életed nincs veszélyben, legfeljebb valami kihívás okoz némi fejtörést, megoldandó feladatot. Pl. egy sima szereplés is kiválthatja, ha valaki nincs hozzászokva. Egyes neurotranszmitterek megzavarhatják a baktériumok kényes egyensúlyát, és számos tünetet okozhatnak, beleértve az émelygést is, és egyéb tüneteket, pl. a szapora szívverést is.

Hogyan lehet megelőzni a szorongást, az ezzel járó kellemetlen tüneteket?

Ha időnként enyhe hányingert és szorongást tapasztalunk, az nem biztos, hogy nagy baj. De ha intenzív hányingert és szorongást tapasztalsz rendszeresen, az jelentős és negatív hatással lehet az életedre. Íme néhány tipp, hogy távol tartsd ezeket az érzéseket.

  • Eleget aludni. A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges mennyiségű mély alvás természetes szorongásoldóként hathat. Lehetőleg legalább 8 órát naplózzon naponta.

  • Kerülje a koffeint. A koffein gyakori kiváltója lehet a szorongásnak, és még rosszabbá teheti a szorongásos tüneteket, például az émelygést. Ha rendszeresen szorongásos hányingert érzel, fontold meg a koffein eltávolítását az étrendedből.
  • Rendszeres testmozgás. A testmozgás segíthet feloldani a felgyülemlett izomfeszültséget, amely egyébként hányingerhez vezethet, ha szorongaszSegíthet az ellazulásban is – ami segíthet megelőzni a szorongás kialakulását.

 

 

A taurin amellett, hogy nyugtató hatással van az agyra, és segít leküzdeni a szorongást, bizonyítottan sejtvolumenizáló és inzulinutánzó tulajdonsággal rendelkezik, amely nagy szerepet játszhat a megfelelő ütemű fejlődés elérésében. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően támogatja a szervezetet abban, hogy eljuttassa a fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagokat az izomzat számára, mint a glükóz és az aminosavak.

A taurin egy manapság abszolút félreértett, különösebb alátámasztott indok nélkül meghurcolt hatóanyag, amely használatát veszélyesnek állítják be, holott egy kifejezetten egészséges aminosavról van szó. Mi se bizonyítaná ezt jobban, mint az emberi anyatej természetesen magas aminosavtartalma, amely 20x jelentősebb, mint az általános tehéntejé. A taurin használatát tehát nemcsak az a tény szorgalmazza, hogy semmilyen tanulmány nem született arról, hogy kártékony hatóanyag volna, hanem az is, hogy az anyatermészet hasznos összetevőnek találja abban a korban, amikor az erő és az egészség leginkább kulcsszerepet játszik a fejlődésben.

 

Generated button