A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Cikkek

Inzulinrezisztenciád van? --> Mozogj!

A hétköznapok során a legtöbb ember nem szán elege
2023.03.01 11:14
Inzulinrezisztenciád van? --> Mozogj!

A hétköznapok során a legtöbb ember nem szán elegendő időt a testmozgásra, ami bizonyítottan számtalan betegség kialakulásához vezethet – többek között inzulinrezisztenciához, illetve 2-es típusú cukorbetegséghez. Mindkét állapotnál nem csupán a megelőzésben, de a kezelésében is kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres sportolás. Hogy pontosan mit érdemes végezni, arról Pancsó Gergely, a Budai Endokrinközpont személyi edzője beszélt.

Az IR és a sport

Aki inzulinrezisztenciában szenved, az jól tudja, hogy az állapot normalizálása érdekében hármas kezelésre van szükség: ez magában foglalja a gyógyszeres terápiát, a személyre szabott diétát, valamint a rendszeres testmozgást. Amennyiben valamelyik közülük hiányzik, úgy nem biztos, hogy a beteg eléri a kívánt eredményt. A sport ugyanis segít abban, hogy a glükóz a sejtekbe kerüljön, méghozzá kevesebb inzulin felhasználásával, hiszen a rendszeres edzés növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét. 30-60 perces testmozgás hatására ezek az előnyök akár 20 órán keresztül is fennállhatnak, így nem csak a mozgás alatt, hanem még utána is tart a hatása. A szakemberek szerint a zsírvesztés szintén nagy jelentőséggel bír az értékek normalizálásában, és tanulmányok szerint már 5-10 százalékos súlyvesztéssel is jelentős eredményeket lehet elérni, hiszen ezzel javul a glükóztolerancia és csökken az inzulinszint.

How Diabetics Can Exercise Safely, And Get The Most Out Of It – DMoose

A mozgás hatásai:

  • normalizálja a vércukorszintet
  • csökkenti az inzulin mennyiségét
  • segít megelőzni a szövődményeket
  • megszabadít a túlsúlytól
  • csökkenti a vér triglicerid szintjét

Az erősítő és a kardió edzések egyaránt fontosak

A legtöbb inzulinrezisztenciás kizárólag kardió edzéseket végez, pedig valójában akkor lehet jó eredményeket elérni, ha erősítéssel kombináljuk. Az izomépítés ugyanis csaknem ugyanolyan fontos az inzulin csökkentésében és a szénhidrát anyagcsere normalizálásában, mint a zsírvesztés. A legjobb, ha hetente 5-ször minimum 30 percet töltünk testmozgással, ebből heti 3 lehet kardió edzés, míg a maradék 2 erősítő – tanácsolja Pancsó Gergely. Ez utóbbira – azaz az izomépítésre – azért van nagy szükség, mert az izom egy olyan szervünk, mely képes közvetlenül felvenni a glükózt, méghozzá inzulin nélkül. Ebből az következik, hogy minél nagyobb az izomtömegünk, annálkevesebb inzulinra van szükségünk, így mennyisége csökken.

Még mielőtt bárki nekikezdene a testmozgásnak, célszerű egy alapos állapotfelmérésen részt vennie – főleg túlsúly esetén –, hogy személyre szabott edzéstervet és egyéb hasznos tanácsokat kaphasson az illető. Ezáltal elkerülhetőek a súlyfeleslegből adódó esetleges sérülések, valamint a túlhajszolás, ami hamar a motiváció csökkenéséhez vezethet.

Forrás: Budai Endokrinközpont

És hogy mi miben tudunk Nektek segíteni?

Többféle lehetőséged van:

Ha messzebb laksz tőlünk... azaz nem Szigetszentmiklós és Tököl vonzáskörzetében, akkor nagy szeretettel ajánljuk online programjainkat. Lehetőséged van, a teljesen kezdő... épp csak "sétálós" edzéstől felépíteni magad egy nagyon jó, kiváló erőnléti szintig. A lehetőségek változatosak, vedd fel velünk a kapcsolatot és egy 15 perces ingyenes konzultáció keretében átbeszéljük a lehetőségeidet. 

Ha a beosztásod nem teszi lehetővé, hogy a rendszeres edzéseinken részt vegyél. Szintén egy ellenőrzött, de online megoldás lehet a jó választás, vagy a személyi edzés.

Ha tudod, hogy mozognod kellene, de már rég nem mozogtál, keress meg bennünket, és a negyed órás ingyenes konzultáción átbeszéljük, hogy milyen lehetőségek vannak nálunk.

És itt az utolsó helyen szerepeltetjük azt, amikor mindig felemeled a telefont, hogy bejelentkezz, majd ugyanezzel a mozdulattal leteszed. Hát ne tedd! Mi is emberek vagyunk, sok szeretettel fogadjuk az új társakat, és meg is becsüljük őket, hiszen tudjuk, milyen nehéz elindulni, de tedd meg magadért, és gyere el edzésre. Hívj minket!

 

Bejelentkezés 15 perces ingyenes konzultációra:

+36-70-294-5091

iroda.kakusei@gmail.com