Te mit fogsz ma reggelizni? - A tojás
Gyakran eszem tojásrántottát, egyáltalán tojást reggelire. Különösen edzés után esik jól. Megvan ennek az oka. Segít beindítani az egészséges anyagcsere-működést, sokáig eltelít, és megszünteti az értéktelen ételek utáni vágyat. Te mit szoktál reggelizni?
Igazából a tojás az emberi élet ősi tápláléka, hiszen ebben a formában mindig is rendelkezésünkre állt. Tartalmaz szinte mindent, amire szükségünk van. tele van aminosavakkal, antioxidánsokkal és vassal. Az anyatej után ez a második legtökéletesebben hasznosuló élelmiszer.
Az átlagos tyúktojás 50-60 grammot nyom, aminek a héj körülbelül a 11, a fehérje az 58, a sárgája pedig a 31 százalékát teszi ki.
A tojásban számos hasznos tápanyag található meg, többek között:
- kiemelkedő a D-vitamin tartalma
- van benne B12, B6, A- és E-vitamin
- folsav
- vas,
- cink
- kalcium
- kálium
- szelén (antioxidáns)
Sokáig üldözték különböző tévhitek miatt a tojást, de ma már a szakértők széles körben egyetértenek abban, hogy a tojás fogyasztása meglehetősen egészséges és előnyös az emberi szervezet számára.
Azt tudod-e, hogy a tojásfehérje tökéletes proteinforrás? Az egyik létező legjobb biológiai értékű fehérje. (magasabb a fehérjetartalma, mint a csirkemellnek) Az emberi test 11 alapfontosságú aminosavat termel, de 20-ra van szüksége az élet fenntartásához. A maradék 9 például, a tojásból is pótolható. Az aminosavak hiánya ugyanis izomsorvadáshoz, legyengült immunrendszerhez, fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet. Egy egész tojásban - mérettől függően - 6-7 gramm fehérje van. Ezért kár lenne száműzni az étkezésedből.
A haj és a körmök fehérjékből épülnek fel, így a tojás magas fehérjetartalma egészségesen tartja őket. Tojásos hajpakolást is szoktak alkalmazni a haj gyorsabb növekedése érdekében.
Mit tartalmaz a sárgája? Nos, pl. itt van az üldözött koleszterin, de már sokan tudják, hogy van jó és rossz koleszterin. A legutóbbi kutatások eredményeként tudjuk, hogy nem hozható kapcsolatba sem a magas koleszterinszinttel, sem az érelmeszesedéssel egészséges emberek esetén. A „rossz” (LDL) koleszterin mellett a tojás a „jó” HDL-koleszterin vérszintjét is emeli.
A sárgájában sok a foszfor, a cink, a B-vitamin, a kolin és az antioxidáns. Omega 3 zsírsav formájában dokozahexaénsavat (DHA) tartalmaz, ami az egészséges zsírsavak közé tartozik. A DHA elengedhetetlen a sejtek közötti kommunikációhoz, az idegrendszer és az agyi funkciók megfelelő működéséhez, valamint szabályozza a vér zsírprofilját. Fontos funkciója még, hogy stabilizálja a szerotonin és a dopamin hormonok szintjét. Ezek a hormonok közérzetünkért felelősek. nem megfelelő mennyiségben depresszió, rossz közérzet, fokozott stressz alakulhat ki. Az egészséges zsírsavak hiányában az ízületeink és izmaink is sérülékenyebbek, már csak ezért sem szabad mellőzni. És ahhoz képest, hogy mennyire tápláló a tojás, a kalóriatartalma viszonylag alacsony, 76 kcal (1 db). Remek energiaforrás, segíthet izmosodni és fogyni, támogatja az agyműködést, valamint gyulladáscsökkentő hatású.
Fontos összetevője még a lecitin. A lecitin javítja a sejtmembrán működését, öregedés lassító, és az általános egészségi állapotot javító hatása van. Egy átlagos felnőttnek napi 6 grammra van szüksége (sportolók esetében ez még több), amit szintén tojásból tudunk fedezni.
A tojás jó lutein- és zeaxantin-forrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen. Ezeknek a vegyületeknek az antioxidáns hatásai erősítik a retinát és védik a szemet a nap UV-sugárzásától.
1 db átlagos méretű tojás:
- 6,7 g fehérjét,
- 5 g zsírt,
- 0,4g szénhidrátot tartalmaz.