Smoothie - gyümölcsturmix (recept)
Smoothie - avagy a gyümölcsturmix
A Wikipédia így határozza meg:
"A gyümölcsturmix friss gyümölcsökből pépesítéssel (turmixolással) készült alkoholmentes ital. A friss gyümölcs mellett tartalmazhat még édesítőszert (cukor, méz stb), fagyasztott gyümölcsöt, csokoládét, mogyoróvajat, zúzott jeget, esetleg tejet vagy joghurtot. Állaga krémes, a jégkásánál viszkózusabb. A gyümölcsturmixokat az egészséges táplálkozás részének tekintik és az egészségtudatos embereket megcélozva reklámozzák, illetve éttermekben is az egészséges menü részeként szerepelnek."
Hogyan készül?
Az alapanyagok összeválogatása után felaprítjuk azokat, beletesszük a turmixba, megfűszerezzük, felhigítjuk egy kis vízzel, és kész is. Az egyik legkönnyebben elkészíthető egézséges ital. Magyarországon a tejjel, vagy joghurttal történő higítást inkább turmixnak hívják, a nyers, vízzel higított italokat smoothienak.
Körtés-narancsos smoothie
Hozzávalók:
- 1 db körte
- 1 db narancs
- 1 dl víz / ásványvíz
- gyömbér
- petrezselyem
- méz
Elkészítése:
A fentiek alapján a gyümölcsöket mossuk meg, a narancsot szedjük gerezdekre, azt aprítsuk fel. ízlés szerint tegyünk bele egy kis gyömbért, egy kis petrezselymet, és egy teás kanál mézet (egyébként ez el is hagyható), valamint öntsük bele az 1 dl vizet. Ez után már csak turmixoljuk le, hogy jó pépes legyen, és azonnal fogyasztható. Kb. 1/2 l smoothiet kapunk.
Egészségetekre!
A smoothie jót tesz anyagcserénk működésének, és étkezésként alkalmazva diétázóknak is tökéletes. Ez az ital pedig telitalálat! Ne hagyd ki az étkezésedből!
Körte:
A körte fontos C-vitamin- és rézforrás. Ezek az antioxidáns anyagok erősítik a szervezet saját védekezőrendszerét.
Narancs:
A narancs számos antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak az A- és C-vitamin, valamint a lutein. Antioxidáns lévén pedig segít hatástalanítani az agresszív oxigénmolekulákat a szervezetben, melyet a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés, stb okoznak.
Gyömbér:
A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Vírus és baktériumellenes hatóanyagok is találhatók benne.
Petrezselyem:
Különösen gazdag klorofillban, A-vitaminban, B-vitaminban, C-vitaminban, E-vitaminban és K-vitaminban, illóolajokban, valamint az ásványi anyagok közül foszforban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. A benne található flavonoidok, köztük a luteolin és az apigenin, hatékony antioxidáns.
Méz:
100-nál is több aromaamyag, 28 féle aminosav, 12 féle ásványi anyag, 10 féle szénhidrát, 8 féle vitamink, továbbá enzimek, szerves savak, és baktériumölő anyagok találhatók benne.