Ha már Nyár...Akkor GRILL-szezon!
Már javában folynak a családi és baráti sütögetések, hiszen nyár van, grill-szezon.
De gondolunk-e arra, hogy a sovány húsok szárazak, a szaftos húsok magas zsírtartalmúak... akkor mit egyen, aki cukorbeteg?
Ebben a cikkünkben elmondjuk, hogy milyen ételeket tud elfogyasztani egy cukorbeteg grillezéskor:
Grillezzetek zöldségeket!
A gomba, spárga, cukkini tökéletes választás, de patiszon, padlizsán, de akár az uborka is kitűnő választás lehet.
Íme pár recept... és a fantáziád is használd, szuper kajákat lehet csinálni, és remekül beilleszthetők egy diétába, vagy a cukorbetegek étrendjébe --> és máris ott járunk, hogy #nincskifogás, mindent lehet, a buliból se maradsz ki, és mégis egészségesen étkezel.
Grillezett zöldség csíkok
A zöldségeket vágjuk fel vékony csíkokra vagy szeletekre - pl.: cukkinit, padlizsánt, batátát hosszában kb. 1 cm-es csíkokra, a paradicsomokat, paprikákat, édeskömény gumót pedig félbe - majd egy ecsettel kenjük meg vékonyan olívaolajjal vagy a páccal.
Parázson vagy alacsony lángon grillezzük kb. 5 percig, vagy addig, amíg grillcsíkok keletkeznek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek kormosak!
Tipp: A padlizsánt grillezés előtt érdemes sós olajba kb. 10 percig állni hagyni.
Zöldség nyársak
A zöldségeket vágjuk fel kb. 3 cm-es darabokra, kenjük meg a páccal vagy olajjal, majd egy előre beáztatott fapálcikákra ( vagy fém nyársakra) tűzdeljük fel őket. Vigyázzunk arra, hogy olyan zöldségeket kombináljunk, amelyek grillezési ideje hasonló. - pl.: cukkini, mini paradicsom, fokhagymagerezd, kaliforniai paprika, salotta hagyma. Félig főtt újburgonyát kombinálhatunk batátával vagy pasztinákkal (ezeket is érdemes először 2-3 percig vízben forralni) - préseljünk közéjük friss babérleveleket.
Tipp: Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, kápia paprika, chili, fokhagyma, vörös-lila-póré-salotta hagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga.