A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Egészségmagazin

Több, mint kimerültség!

2021.07.21 12:00

Reggelente alig bírsz felkelni az ágyból, napközben is levert, fáradékony vagy?

 

Lehet ez tavaszi fáradtság is, de ha a helyzet több héten keresztül fennáll, azzal talán azt jelzi a szervezeted, hogy komolyabban kell venned a vasbevitelt.

 

Mai rovatunkban összefoglaljuk, hogy milyen problémákat okoz a vashiány, illetve mit lehet tenni ez ellen:

471,555 Sad Woman Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Ha vashiánnyal küzdesz, nem vagy vele egyedül. Az egyik leggyakoribb hiánybetegség, a magyar társadalom és különösképpen a nők nagy része küzd ezzel az állapottal.

A vashiány tünetei sokfélék lehetnek, de érdemes komolyan venni őket, ha ugyanis hosszú időn keresztül nem kap elegendő vasat a szervezet, az egyéb betegségek kialakulását is elősegíti.

Mikor gyanakodjunk vashiányra? | Smaragd Patika

Miért gond a vashiány?

Ha a szervezetünk nem jut elegendő mennyiséghez ebből a fontos ásványi anyagból, az vérszegénységet, vagyis anémiát okozhat. Vashiányos állapotban csökken a vörösvérsejtek száma, amelyek pedig fontos feladatot látnak el: a szövetek oxigénellátását biztosítják.

Ne vedd félvállról a vas pótlást, hiszen jóval nagyobb gondokat okozhat, mint a fáradtság, levertség és a törékeny körmök vagy a sérülékeny haj. A vashiány vérszegénységhez vezet, kisgyerekkorban fejlődési zavart okozhat, felnőtteknél akár szív- és érrendszeri problémák kialakulásához is hozzájárulhat.

Mit okozhat a vashiány? - ProfitLine.hu

 

Mit tehetsz a hiányállapot kialakulása ellen?

Ha alapvetően kiegyensúlyozottan táplálkozol, és a vashiány még nem súlyos, nincs szükséged vaspótló tablettákra. Rengeteg vasat tartalmaznak a különböző vörös húsok, a máj, a tojás, a tengeri halak és a kagylófélék. Akkor sem kell aggódnod, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, a lencsében, borsóban, babban, leveles zöldségekben, spenótban, sóskában, olajos magvakban (dió, szezámmag, mogyorófélék, mák) nagy mennyiségben található vas, ahogyan a barackfélékben, ribizliben is.

Fontos azonban tudnod, hogy a növényi alapanyagokból származó vas felszívódási hatékonysága alacsonyabb, ezért ezekből az ételekből nagyobb mennyiséget kell enned, ugyanakkor jó hír, hogy a vas hasznosulását tartalmaznak az itt felsorolt finomságok.


Amennyiben komolyabb a gond, szükség lehet vastartalmú készítményekre, tabletták alkalmazására – ezek mennyiségéről konzultálj az orvosoddal!

Vashiányos vagy?

A vashiány legjellemzőbb tünetei

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, könnyen előfordulhat, hogy több vasra van szükséged. Nem kell az összes tünetnek jelentkeznie ahhoz, hogy komolyan vedd a hiányállapotot, de ha nagy részük hosszú idő óta jelen van az életedben, mindenképp keresd fel a háziorvosodat, és kérj teljes laborvizsgálatot!

- Állandó kimerültség, fáradékonyság
- Figyelemhiány
- Sápadt arcbőr
- Hideg végtagok
- Légzési nehézségek
- Töredező hajvég és körmök, függőleges barázdák a körmökön
- Gyengébb állóképesség és immunrendszer

 

Amikor elengedhetetlen a vaspótlás

Menstruáció és terhesség alatt kifejezetten fontos, hogy ügyelj a megfelelő mennyiségű vas bevitelére. Ha liszt érzékeny vagy, szintén oda kell figyelned a fokozott vasbevitelre, hiszen a cöliákia miatt a vékonybél bolyhai sérülnek – ez azért fontos, mert itt szívódik fel a vas.

 

Forrás: Diéta és Fitness magazin


A vashiányra mindig van megoldás!

Vashiány kezelésére nekünk megoldás az Iron - vaskészítmény!

Részletek:

erdekel.jpg | Fritel márkabolt