A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

Egészségmagazin

Miért fontos a jód?

Bruszt Mária
2022.11.23 12:18
Miért fontos a jód?

A jód a pajzsmirigyhormonok alkotórésze

azok képződéséhez szükség van erre a nyomelemre. Persze nagy mennyiségekre nem kell gondolni, a jód a testben csak nyomokban fordul elő: a felnőtt szervezet jódtartalma 10-20 miligramm. Ha a jódbevitel elégtelen, vagy a bevitt jód valami miatt nem tud beépülni a szervezetbe, akkor jódhiány és azzal együtt pajzsmirigyműködési zavar lép föl.

Ennek kockázatát növeli, hogy ugyan ezt a mikroelemet a növények föl tudják venni a talajból, de Magyarország területének négyötöde jódszegény. Ez persze nem magyar jelenség, a jódhiány az egész világot érinti. Ezt a problémát jódozott konyhasó használatával orvosolhatjuk, illetve azzal, ha rendszeresen fogyasztunk olyan ételeket, amelyek nagyobb menyiségben tartalmaznak jódot. Ilyen például a lazac, a tengeri alga, a paradió, a kókuszolaj, a tojás.

Érdemes tudni, hogy vannak gyógyszerek - például egyes szívgyógyszerek és pszichiátriai készítmények -, amellyek gátolják a jód felszívódását  szervezetben, így ilyen esetben - orvossal, gyógyszerésszel egyeztetve - különösen figyelni kell a jód pótlásra. Mivel e nyomelem anyagcseréjéhez szelénre is szükség van, annak hiánya is okozhat pajzmirigyproblémát.

 

Forrás: Nők Lapja - Egészség különszám

 

Tárazz be jódból és szelénből még ma! 

IODINE - 60 TABLETTA - VITA 

SELENIUM - 60 TABLETTA - VITA - NUTRIVERSUM