
RECEPT - Citromfüves csirke
Szuper recepttel készültünk neked!
Citromfüves csirke: azon túl, hogy egészséges és finom, a recept további előnye, hogy bármikor gyorsan elkészíthető, hiszen akár 20 perc alatt tálalhatjuk is.
Emellett megtudhatod milyen hasznát veheted otthon a citromfűnek.
A CITROMFŰ
A citromfű gyógy- és fűszernövényként egyaránt ismert, és számtalan egészségügyi probléma esetén eredményesen alkalmazható. A citromra emlékeztető illattal és fehér virágokkal rendelkező növény számos formában felhasználható: általános görcsoldó, ideg- és szívnyugtató hatúsú, enyhíti a depresszió tüneteit, de a gyomor és az emésztés különböző problémáira is jótékony hatást gyakorol.
Puffadással, gyomorsavtúltengéssel és gyakori hányingerrel kűzdőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, de az epeműködést serkentő hatását is érdemes megemlíteni.
Krém formájában az ajakherpesz helyi kezelésére is alkalmas vírusölő hatásának köszönhetően, de az olyan gyakori tüneteken is enyhít, mint a fejfájás, sőt még az alvászavar és az álmatlanság lekűzdésében is segít.
Illata kellemes és frissítő, így a belőle készült olajat az illatszeripar is felhasználja, de otthon is profitálhatunk ezen tulajdonságból, ugyanis a növényt szúnyogriasztóként is használhatjuk, ha az ablakba helyezzük.
Annál is inkább érdemes beszerezni egy cseréppel a konyhába, mivel számtalan ételtípussal harmonizál: szárnyas és vadételek mellett saláták alkotóelemeként is felhasználható, de a desszertekhez és az italokhoz pl. a limonádéhoz és a teához ízesítőként is kitűnő választás.
RECEPT
CITROMFÜVES CSIRKE
Hozzávalók:
- 1 egész csirkemell
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- egy csokor friss bazsalikom
- egy csokor friss citromfű
- méz
- só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
1. A csirkemellet megtisztítás és alapos átmosás után darabokra vágjuk, majd megsózzuk.
2. A fokhagymát összenyomjuk, majd egy tálba helyezzük és tetszés szerinti mennyiségben bazsalikomot,citromfüvet és mézet adunk hozzá, az alkotóelemeket pedig összekeverjük.
3. Magas hőfokon és rövid idő alatt, kevés olívaolajon megpirítjuk az összedarabolt csirkemellet, így elkerülhetjük a hús kiszáradását.
4. Mielőtt teljesen átsülne a hús, hozzáadjuk a korábban összekevert fokhagymás-fűszeres mézet, és fedő alatt néhány percig hagyjuk átpárolódni. Ezt követően levesszük a tűzről és még melegen tálaljuk.
Köretnek rizst és párolt zöldséget ajánlunk hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: Szimpatika magazin