A KIHON és PUNOK Sportmárka magyarországi képviselete.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30-493-9591

ORVOSI ZILÍZ LEVÉL
ORVOSI ZILÍZ LEVÉL
2 190 Ft

ORVOSI ZILÍZ LEVÉL

2 190 Ft
Mennyiségi kedvezmény
2+  db
-10 %
1 971 Ft/db
Részletek

EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK

A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a gyógynövényre általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a gyógynövénytermékünk egészségügyi hatásait. ⇒ További részletek

 

1. A TOROK NYÁLKAHÁRTYÁJÁNAK EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ ÉS IRRITÁCIÓT CSÖKKENTŐ HATÁSA
 

 • Az orvosi zilíz (fehér mályva) nyálkaanyagai a toroknyálkahártyán is védőréteget képesek létrehozni, ennek hatására nyugtatják a nyálkahártyát, csökkentik a gyulladást, védik a nyálkahártyát a további külső behatásoktól, hatástalanítják a baktériumokat. Német kutatók laboratóriumi vizsgálatban bizonyították az orvosi zilíz gyulladáscsökkentő hatását. Az orvosi zilíz  stimulálja az immunsejtek működését (bekebelező aktivitás, neutrofilek aktivitása) (Bonaterra és munkatársai).
 • Német kutatók bizonyították, hogy az orvosi zilíz poliszacharid hatóanyagai védőréteg-képzésük által csökkentik a köhögési ingert. Helyileg nyugtatja az irritált nyálkahártyát és csökkenti a gyulladást. A köhögéscsillapítást elősegítik a nyálkaanyagok egyéb ismert hatásai is, mint a simaizomgörcs-oldás, nyálkahártya-szerkréció fokozása és a baktériumölő hatás (Müller-Limmroth és Fröhlich kutatása). 
 • Egy szlovák tanulmányban bizonyították az orvosi zilíz teljes értékű kivonatának és poliszacharid kivonatának (nyálkaanyagok) köhögéscsillapító hatását. A poliszaharidkivonat hatásosabbnak bizonyult a teljes értékű kivonatnál és a prenoxdiazine köhögéscsillapító gyógyszer-hatóanyagnál is. Az eredmények igazolják, hogy az orvosi zilíz nyálkaanyagai felelősek a hatásért (Nosal'ova és munkatársai).
 • Klinikai tanulmányok alapján az orvosi zilíz a felső légutakban csökkenti a gyulladást, nyugtatja az irritált nyálkahártyát, ezáltal a száraz köhögést is csillapítja. Iráni kutatók egyes vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók) mellékhatásaként jelentkező száraz köhögés csillapítását vizsgálták orvosizilíz-kivonatokkal. A vizsgálatban 60-an vettek részt, két csoportra bontva. A vizsgáltak fele orvosizilíz-kivonatot, a másik fele placebót kapott 4 héten keresztül. A köhögés mértékét pontszámokkal értékelték, valamint a kezelés előtt és után légzésfunkció vizsgálatokat végeztek. Az adatok alapján az orvosizilíz-kezelésben részesülőknél egyértelműen csökkent a köhögés, míg a placebóban részesülőknél nem tapasztaltak jelentős változást (Rouhi és Ganji kutatása).
 • Német kutatók 313 gyermeken (0-12 év) megfigyelték, hogy a száraz köhögéses tünetei az orvosi zilíz alkalmazását követően jelentősen csökkentek, amennyiben három napon keresztül, naponta 4-6 alkalommal alkalmazták. A tanulmány alapján az orvosi zilíz készítményeket 3 éves kortól ajánlott alkalmazni (Fasse és munkatársai).
 • Egy nagyszabású svájci visszatekintő tanulmányban közel 600 beteg gyerek adatait elemezték ki. A vizsgált személyek tünetei a következők voltak: száraz száj és/vagy torok nyálkahártya, száraz köhögés. A 0-12 éves gyerekek legalább 3 napon, maximum 2 héten keresztül kaptak orvosizilíz-kivonatot napi 1-6 alkalommal. A gyerekek tünetei saját, vagy ápolóik elmondása alapján egyértelműen csillapodtak, vagy elmúltak. Mellékhatást nem tapasztaltak (Blässer és munkatársai).

 

2. A GYOMOR, A VÉKONY- ÉS A VASTAGBÉL NYÁLKAHÁRTYÁJÁT VÉDŐ HATÁSA

 • A gyomorfekély a túlzott gyomorsav termelés miatt alakulhat ki, melyhez hozzájárulhat a stresszes életmód, dohányzás, egészségtelen és rendszertelen táplálkozás. A megemelkedett savszinttől a gyomor nyálkahártyája károsodik, a hámréteg folytonossága megszakad. Vérző, baktériumokkal fertőzött nehezen gyógyuló seb, azaz fekély alakulhat ki. Az orvosi zilíz nyálkaanyagai és flavonoidjai védőréteget képeznek a gyomornyálkahártyán, csökkentik a gyulladást, elpusztítják a fekélyesedést okozó baktériumokat, segítik a seb gyógyulását. Libanoni kutatók állatkísérletben gyomorfekélyes tüneteket váltottak ki etanollal, majd különböző mennyiségű orvosi zilíz vizes kivonattal itatták az állatokat. A fekélyek számát és méretét vizsgálva a zilízkivonat hatásosabbnak bizonyult a kontrollként alkalmazott gyógyszernél (Rouba és munkatársai).
 • Az orvosi zilíz baktériumölő hatását laboratóriumi körülmények között számos baktériumtörzsön bizonyították (Ríos és munkatársai).
 • Egy iráni tanulmányban vizsgálták az orvosi zilíz levél kivonatának baktériumölő és sebgyógyító hatását. Az orvosi zilíz kivonata a placebóhoz és a kontrollként alkalmazott cink-oxidhoz képest is jelentősebben csökkentette a sérülések méretét, továbbá Gram-pozitív baktériumok ellen hatásosnak bizonyult. A kutatók szerint a zilíz hatóanyagai együttesen, egymás hatását felerősítve, több támadásponton keresztül érik el a sebgyógyító hatást. A baktériumok elpusztítása, a kollagén rostok erősítése, a helyi keringés fokozása, a flavonoid hatóanyagok antioxidáns sejtvédelme a további károsodásoktól, vérzés csillapító hatásuk, valamint a DNS-szintézis elősegítése mind hozzájárul a sebgyógyuláshoz (Rezaei és munkatársai).
 • Az orvosi zilíz virága is nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Iráni kutatók bizonyították, hogy a virágok színe minél fehérebb, annál magasabb a flavonoid tartalmuk, így gyógyászati szempontból a fehér virágok a jelentősebbek, hiszen jóval nagyobb az antioxidáns hatásuk (Sadighara és munkatársai).
 • A bélbaktériumoknak tápanyagként szolgáló szénhidrátok nem emelik a vércukorszintet, mivel csak a vastagbélben kerülnek lebontásra. Már 1987-ben bizonyították, hogy a mályvafélék (így az orvosi zilíz) nyálkaanyagai szerkezetük függvényében (felépítésükben részt vevő szénhidrát alegységek típusa,  elágazások száma) jelentősen csökkentik a vércukor szintet. (Tomado és munkatársai)

   

  3. A SZÉKLET LAZÍTÁSÁT, ANNAK KÖNNYŰ ÜRÍTÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA

  • Az emésztőrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra. A bélbaktériumok képesek feldolgozni olyan tápanyagokat, melyeket az emésztőrendszerünk nem tud lebontani. Ezek az anyagok tápanyagként szolgálnak a hasznos bélbaktériumainknak (prebiotikumok). A fehér mályva nyálka hatóanyagai nem alakulnak át, amíg el nem érik a vastagbelet, ahol a bélbaktériumok részben, vagy teljesen megemésztik (Bone kutatása). 
  • A fehér mályvában nagy mennyiségben jelen lévő vízoldható poliszacharidok azon kívül, hogy tápanyagul szolgálnak a vastagbélben élő hasznos baktériumok számára, nagy mennyiségű vizet is képesek megkötni. Ez növeli önmagában is hígítja a székletet, de emellett a bélnyálkahártya felszínét is sikamlósabbá teszi, így a széklet könnyebben tud távozni a szervezetből.

  ORVOSI ZILÍZ (FEHÉR MÁLYVA) A NÉPGYÓGYÁSZATBAN

  A népgyógyászatban száraz köhögésre, torokfájásra, hasmenésre, külsőleg bőrgyulladásra, rovarcsípésre, égési sérülések és szemgyulladás borogatására használták.


  FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK

  • Az orvosi zilíz levelének fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
  • Nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vércukorszintet.
  • Gyógyszerek szedése előtt vagy után egy órával fogyassza, mivel csökkentheti azok felszívódását.
  • Gyermekek elől elzárva tartandó!
  Adatok
  Gyártó
  Javallat
  Szállítási idő
  5-6 munkanap
  Szállítási költség
  1100-2300 Ft
  Vélemények
  Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
  Hasonló termékek