Kategóriák
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Táplálékkiegészítők
    •  
  • Ruházat
    •  
  • Küzdősport felszerelések
    •  
  • Kiegészítők
    •  
  • Fitnesz eszközök
    •  
  • Gyógyhatású készítmények, sport krémek
    •  
  • Edzésprogramok, bérletek, rendezvények
    •  
  • Tanfolyamok
  • Támogatások
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Házhozszállítás

Egészségmagazin
2021.11.02 07:07

Az ősz ajándéka a csipkebogyó

Csipke, csitkenye, hecsedli: ezek mind a csipkebogyó, pontosabban a vadrózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermésének népies nevei.

 

A termést kedvező élettani hatásai miatt az emberiség régóta használja gyógynövényként, és élelmiszerek alapanyagaként is. 

Maga a növény néhány méter magas, tüskés cserje, amit jól ismerhetünk kirándulásainkról.

A termést érett, kemény állapotában célszerű begyűjteni, és a legjobb, ha frissen kiszárítjuk. Készíthető belőle tea, szörp, lekvár, mártás, sőt leves is. Sosem szabad forró vízben áztatni, mert a melegtől elveszíti C-vitamin-tartalmát. Márpedig ez a legnagyobb értéke, a csipkebogyó ugyanis az egyik legjobb C-vitamin-forrás. Ezenkívül található benne B-vitamin, flavonoidok, karotinoidok, savak és pektin is.  - Forrás: Béres Egészség

Tudtad-e?

Továbbá csipkebogyóból liszt is készíthető, amely ínséges időkben szükségeledelként szolgált, háborús körülmények között sokan házilag is kenyeret vagy pogácsát sütöttek belőle. Jelenleg a csipkebogyóliszt a reformkonyha egyik népszerű alapanyaga, fehérjét, szénhidrátokat, rostanyagokat és csekély mértékben sót is tartalmaz.